AVEAU NIŞTE COZI CA DE SCORPIONI, CU BOLDURI. Şi în cozile lor stătea puterea pe care o aveau ca să vatăme pe oameni cinci luni. PESTE ELE AVEAU UN ÎMPĂRAT PE ÎNGERUL ADÂNCULUI, CARE PE EVREIEŞTE SE CHEAMĂ ABADON, IAR PE GRECEŞTE, APOLION. (Apocalipsa 9:10-11)

Cea de-a cincea trâmbiţă conţine multe imagini care le-ar fi fost familiare cititorilor din timpul lui loan. întunericul este opusul luminii. în Noul Testament ar reprezenta o filosofie care îl neagă pe Isus şi Evanghelia (loan 3:18-21). Adâncul este un loc unde Dumnezeu îi închide pe demoni (Luca 8:30-31). Şi coada este un simbol al profeţilor mincinoşi (Isaia 9:15).

Deşi multe părţi ale acestei trâmbiţe rămân misterioase, „urgia” este una spirituală care îi chinuieşte pe urmaşii lui Satana, dar nu îi vatămă pe cei care au pecetea (Apocalipsa 9:4-6). îi lasă pe cei răi într-o tortură care îi face să se gândească la sinucidere (v. 5,6). Soarele Cuvântului lui Dumnezeu este eclipsat, dar nu distrus (v. 2,3). Simbolismul se potriveşte cu efectele secularizării din lumea noastră de astăzi.

Secularizarea este un proces prin care oamenii devin din ce în ce mai puţin ataşaţi de organizaţiile religioase sau de Dumnezeu. O asemenea secularizare are şi părţi care nu sunt rele, pentru că adeseori creează climatul pentru o apreciere mai profundă a drepturilor omului şi a libertăţilor religioase. Angajamentul secular faţă de educaţia universală le oferă oamenilor şi instrumentele pentru a căuta Cuvântul lui Dumnezeu pentru ei înşişi. Societăţile biblice, progresul ştiinţific şi arheologia sunt greu de închipuit într-o societate fără libertatea de gândire şi a credinţei.

Dar secularizarea, desigur, a avut şi un impact negativ. Prin revoluţiile franceze şi ruse, s-a deschis drumul către comunism, care a făcut practicarea credinţei extrem de dificilă în ţările comuniste. Secularizarea a pavat şi drumul pentru tipul greşit de ecumenism. Toate celelalte lucruri fiind egale, unitatea creştină ar fi un lucru bun. Dar un anumit tip de ecumenism sărăceşte credinţa şi răpeşte siguranţa, implicând: „Nu fi fanatic. Nu contează ce crezi!” De asemenea, secularizarea a condus la materialism nestăpânit. în mod particular, dacă tu crezi că nu există Dumnezeu, atunci viaţa trăită la maximum va fi legată în principal de cumpărături şi mâncare. Oamenii cu asemenea credinţe de obicei ajung obsedaţi de lucrurile acestei lumi.

În cele din urmă, secularizarea este un curent pe care Dumnezeu l-a folosit pentru a-i judeca pe asupritori şi a-şi elibera poporul pentru a-L sluji fără restricţii. Şi frumuseţea celei de-a cincea trâmbiţe este că nu îi vatămă pe cei care îl cunosc pe Dumnezeu. Un abţibild pe care Tarn văzut odată afirmă răspunsul final al creştinului faţă de secularizare: „Dumnezeu nu este mort – am vorbit cu El noaptea trecută.”

Doamne, într-o lume care Te ignoră în căutarea ei după posesiuni materiale şi plăceri, ajută-mă să mă concentrez asupra prezenţei Tale vii!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.