IMPORTANT: Parintii care vor sa isi inscrie copiii la materia Religie trebuie sa depuna o cerere.

Curtea Constitutionala a decis astazi ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”. Judecatorii Curtii au apreciat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc ca aceste cursuri de Religie in scoala sa fie urmate de copiii lor, transmite Agerpres. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) anunta intr-un comunicat de presa ca astazi, 12 noiembrie 2014, „a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii invatamantului nr.84/1995 si ale Legii educatiei nationale nr.1/2011”.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.9 alin.(2) teza intai din Legea invatamantului nr.84/1995 si dispozitiile art.18 alin.(2) teza intai din Legea educatiei nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale”, anunta CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie. Curtea Constitutionala a fost sesizata in acest caz de Judecatoria Buzau-Sectia civila, exceptia fiind ridicata de profesorul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta „Margareta Sterian” din Buzau. […]

Ce spun articolele de lege declarate neconstitutionale de CCR

Legea invatamantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza intai: „La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.”

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza intai: „La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.”

Ce spune Constitutia referitor la Religia in scoli

Articolul 32 – (7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege. […]

(Articolul a fost preluat de pe site-ul Uniunii Bisericilor Adventiste de Ziua a Saptea Romania)

4 raspunsuri
 1. Ovidiu Tecu
  Ovidiu Tecu says:

  Va rog mult sa-mi precizati exact.. Copiii adventisti mai au posibilitatea sa frecventeze ora de religie in cadrul Bisericii iar pe baza acestei frecventari sa se elibereze adeverinta cu notele puse de catre pastor sau un alt Insctructor?!Mai permite actuala Lege a invatamantului aceasta modalitate?Cum sa procedam!Astept raspuns.. cu multa stima!

  Răspunde
 2. Elena
  Elena says:

  Buna ziua! Eu frecventez serviciile divine ale bisericii adventiste de un an si ceva. As putea face rost de o adeverinta pentru scoala care sa dovedeasca participarea mea la aceste servicii divine pentru a fi scutita de ora de religie ortodoxa ?

  Răspunde
  • Eugen
   Eugen says:

   Contactați pastorul bisericii pe care o frecventați care e cel mai in măsură să rezolve problema dvs. Din câte stiu eu religia e opțională pentru cursurile unui școlar.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.