ATUNCI, ŞARPELE A ARUNCAT DIN GURĂ APĂ, CA UN RÂU, DUPĂ FEMEIE, CA S-O IA RÂUL DAR PĂMÂNTUL A DAT AJUTOR FEMEII. PĂMÂNTUL ŞI-A DESCHIS GURA Şl A ÎNGHIŢIT RÂUL PE CARE-L ARUNCASE BALAURUL DIN GURĂ.
(Apocalipsa 12:15-16)

Povestea femeii din Apocalipsa 12 ar fi fost cunoscută multor cititori din lumea romană antică. Scriitorul grec din Antichitate Homer a spus povestea lui Leto, mireasa lui Zeus, regele tuturor zeilor greci. Hera, regina zeilor greci, era geloasă şi furioasă când a auzit că Leto urma să îi nască lui Zeus gemeni curând. În furia ei, Hera a interzis tuturor locurilor pământului să îi ofere adăpost lui Leto, astfel încât Leto, însărcinată cu gemeni, a fost forţată să rătăcească din loc în loc fără a avea unde să se odihnească.

Piton, un balaur uriaş care scuipa venin negru, a primit un avertisment că fiul lui Leto urma într-o zi să îl distrugă. Astfel că Piton o urmărea pe Leto când aceasta rătăcea pe pământ, în speranţa de a o distruge înainte de naşterea copilului predestinat. Poseidon a intervenit, ridicând insula Delos din mare. Delos a plutit deasupra oceanului, având drept vegetaţie un singur palmier. Pentru că Delos era independentă de pământ, era şi independentă de legământul Herei, aşa că Leto putea să se odihnească la umbra palmierului. Când balaurul a venit căutând-o acolo, Poseidon a scufundat insula temporar pentru a o ascunde de Piton.

După ce Piton a părăsit Delos, Hera era furioasă că Leto a găsit adăpost. Ea a poruncit ca Ilitia, zeiţa naşterii, să rămână în Olimp şi să nu permită gemenilor lui Leto să fie născuţi. Drept rezultat, Leto a suferit teribil în chinurile naşterii vreme de nouă zile până când Hera a fost înduplecată. Prima născută a fost Artemis, zeiţa Asiei Mici, şi următorul a fost Apollo. Zeus a binecuvântat gemenii cu arcuri puternice şi săgeţi magice. Apollo a venit pe coastele muntelui Parnassus şi l-a ucis pe Piton cu 1 000 de săgeţi de aur.

Pe parcursul primului secol, după cum arată monezile, unii împăraţi se legau de Apollo. În Asia Mică, propaganda romană o echivala pe Leto cu zeiţa Roma. Ea a devenit zeiţa mamă şi împăratul roman era copilul ei, salvatorul lumii.

În viziunea Apocalipsei, Isus este cel care ucide balaurul şi fiarele care au legătură cu el. Prin persoana lui Irod, balaurul Romei a căutat să îl distrugă pe Isus la naştere. Scăparea lui Isus de Irod a fost o pregustare a mântuirii femeii din acest text şi a rămăşiţei din textul care urmează. Viziunea preia unul dintre marile mituri ale vremii pentru a demonstra superioritatea lui Isus în faţa tuturor celorlalţi pretendenţi la divinitate.

Doamne, ajută-mă să nu fiu distras de pretenţiile moderne de măreţie şi strălucire! Tu eşti adevărata sursă de sens pentru viaţa mea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.