Şi am văzut ridicându-se din mare o fiară CU ZECE COARNE Şl ŞAPTE CAPETE; pe coarne avea zece CUNUNI ÎMPĂRĂTEŞTI şi pe capete avea nume de hulă. Fiara pe care am văzut-o semăna cu un LEOPARD, avea labe ca de URS şi gură ca o gură de LEU. Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie şi o stăpânire mare.
(Apocalipsa 13:1-2)

Descrierea fiarei din acest pasaj are nuanţe politice. Vechiul Testament foloseşte frecvent un corn ca un simbol al puterii politice. Fiarele poartă cununi împărăteşti care arată puterea lor politică. Leopardul, ursul şi leul amintesc de marile imperii ale trecutului precum Babilonul, Persia şi Grecia. În spatele tuturor acestor puteri politice se află balaurul, acel diavol vechi, şarpele Satana (Apocalipsa 2:7-9).

Unul dintre lucrurile îngrozitoare la acest pasaj este faptul că Diavolul nu îşi face lucrarea singur, ci are sprijinul activ al oamenilor. Fiinţele umane care îl urmează pe Satana sunt capabile de o depravare incredibilă. Nu durează mult să apari cu o listă a ruşinii care îi include pe Nero, Hitler, Stalin, Mao şi Pot Pot; vânzătorii de sclavi arabi şi apuseni; terorismul şi genocidul din Germania nazistă, Rwanda, Cambod-gia, Bosnia şi Turcia armeană. Niciun rău nu este imposibil când puterile demonice îndepărtează toate reţinerile umane şi amplifică răul natural al păcatului uman.

Investigatorul în drepturile omului Gary Haugens a descoperit în Rwanda că uciderea în masă nu necesită ucigaşi „patologici”. „Când toate constrângerile sunt îndepărtate, fermieri, funcţionari, directori de şcoală, mame, doctori, primari şi tâmplari pot lua macete şi pot ciopârţi până la moarte femei şi copii fără apărare.” Haugen conchide: „Omul fără Dumnezeu… este o creatură foarte înspăimântătoare.” Naziştii ştiau că aproape oricine este capabil de o brutalitate de nedescris. Viitorii ofiţeri SS primeau un căţeluş ciobănesc german la începutul pregătirii. Căţeluşul creştea alături de ofiţerul candidat. Lucrând, jucându-se şi dormind împreună, erau tovarăşi constanţi vreme de şase luni, câinele dezvoltând încredere deplină în ofiţerul în devenire. Dar testul final al ofiţerului înainte de a fi admis în rândurile SS era să stranguleze câinele cu mâinile goale. Cei care nu o puteau face erau daţi afară din SS. Dar cei care au făcut acea faptă au devenit capabili de un rău monstruos şi lucrul acesta s-a întâmplat în doar şase luni.

Cu siguranţă ne împotrivim răului atunci când scapă de sub control într-un mod extraordinar. Dar suntem la fel de dispuşi să recunoaştem că acel rău pe care îl arătăm în fiecare zi nu este substanţial diferit de cel care se manifestă la scară largă? Dar prin harul lui Dumnezeu…

Doamne, nu îţi fie teamă să mă confrunţi cu privire la adâncimile propriei mele depravări! Sunt dispus să aflu adevărul despre mine, astfel încât Tu să mă poţi purifica şi să mă faci să mă asemăn mai mult cu Tine.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.